fbpx
logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890
Digitálny nomád / Kto?

Digitálny nomád / Kto? 

“Digitálny nomád“. Výraz skloňovaný na každom rohu a Instagram profile. A čo to vlastne znamená? Čítajte pozorne, pretože sa vám chystám vyklopiť holú pravdu o všetkých úžasných i temných zákutiach tohto životného štýlu.

Hovoríme o osobe s vášňou pre dlhodobé cestovanie a zároveň finančne nie dostatočne za vodou, aby to mohla robiť bez istého príjmu. A vďaka bohu za digitálnu dobu, dnes je možné všetko. WiFi nájdete už aj v tom najodľahlejšom kúte sveta a ak aj nie, môžete si kúpiť lokálnu simku s internetom za pár šupiek a zazdielať si dáta priamo na laptop. A keďže na dennej báze počúvam komentáre od ľudí, čo za dreamjob mám, že si môžem lietať po svete a byť za to platená, rozhodla som sa vám to takto verejne prezradiť. A možno aj inšpirovať tých, ktorí trpia rovnako neovládateľnými nomádskymi pohnútkami ako ja.

Áno, je to naozaj úžasné. Nemenila by som za nič a som vďačná z celej duše za túto príležitosť. ALE tak ako všetko, nič nie je iba ružové. Skĺbiť cestovateľský život s prácou vie byť celkom výzvou. Tak napríklad, predstavte si situáciu, že všetci vaši priatelia si naplánujú skvelý celodenný trip a vy .. no nič, musíte ostať pracovať. A potichučky závidieť tým vydriduchom, že nemusia nič riešiť a maximálne myslieť na to, aby nezabudli opaľovací krém a slnečné okuliare, zatiaľ čo vám behá hlavou milión povinností voči klientom. Sebadisciplína je najväčší údel nomádov. Alfa a omega úspešného fungovania. Lebo verte tomu, že každý deň sa naskytne bokovka, ako odložiť prácu na druhú koľaj a ísť si užívať. A keď máte ten najkrajší raj okolo seba, veľmi ťažko sa hovorí nie. Sebazaprenie je devíza, s ktorou keď sa nomád naučiť žiť, má vyhraté.

/ BALI: raj surferov & digitálnych nomádov

Na obľúbenej stránke nomadlist.com získala práve balijská oblasť Canggu najlepší rating od nomádskej komunity. Táto doména hodnotí rôzne životné aspekty digitálneho kočovného života, sumarizuje ich spolu s vyjadreniami užívateľov a vytvára tak rebríček top miest, kde by sa vám ako digitálnym nomádom malo páčiť. A musím povedať, prvenstvo mu patrí oprávnene. Toto miesto vyzerá, akoby bolo vytvorené primárne na tieto účely. Coworkingami sa to tu iba hemží, rovnako ako štýlovými kaviarničkami s rýchlou WiFi, plus si mimo roboty môžete odskočiť na všetky možné pohybové vyžitia sa na veľmi vysokej úrovni vrátane yogy, tanečných hodín a ako inak, surf. Už od 3 eur/session si viete požičať dosku, čo sa v kombinácii s pracovnými povinnosťami ponúka ako dokonalá mentálna očista.

Pracovať v tom najkrajšom office sveta dokáže byť absolútne nádherné, ale niekedy aj čiastočne frustrujúce. Poviem vám teraz o jednom konkrétnom príklade. V istý krásny februárový deň (áno, na Bali sú aj tie februárové krásne) som si naivne sadla do vychýreného podniku na útese v Uluwatu – Single Fin. Útes nad jednou z najepickejších vĺn sveta. A hor sa pracovať. Aspoň som si teda myslela. No takmer jediné čo sa mi hnalo mysľou bola predstava, ako sa vrhám do vĺn, ako ma v tom pekelne horúcom vzduchu príjemne osviežuje morská voda, ako mi slnko opaľuje pokožku do čokoládova. Ale nie, ja musím disciplínovane ostať sedieť na nie veľmi pohodlnej drevenej stoličke obklopená húfom turistov, ktorí si rovnako prišli vychutnať svoje smoothie z čerstvého ovocia. Džavot vzrušených Číňanov, príliš hlasná hudba, extrémne neodbytná mucha a neskutočný výhľad sú len malou ukážkou rozptýlení, ktoré na vás môžu čakať v takomto type ,,kancelárie“. Ak sa ale dokážete v tento moment povzniesť nad rušiace elementy, po čase si zvyknete a možno vám bude vyhovovať aj takýto typ office-u. Ale nie každý deň je nedeľa, všakže.

/ pracovanie z pláže ..či?

,,Tí digitálni nomádi, to sú tí, čo pracujú z pláže, nie?“ …Nie. Mýtus, ktorý sa rozmohol zrejme vďaka sociálnym sieťam, no od reality má na míle ďaleko. Vysoká vlhkosť vzduchu, všadeprítomný piesok v kombinácii s vetrom a slabý signál robia z pláže jedno z najnehostinnejších prostredí pre kvalitný pracovný čas a váš laptop sa vám tiež nepoďakuje. Opakované vystavovanie vlhkému slanému vzduchu s čiastočkami prachu a piesku nelichotí žiadnej elektronike. Ale ako sa vraví, proti gustu žiaden dišputát, tak si to vyskúšajte sami a uvidíte, lebo aj ja som to musela okúsiť na vlastnej koži napriek varovaniam súputníkov z brandže.

Obľúbenou voľbou pre pracujúcich v trópoch sú tiež všadeprítomné kaviarničky, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou nájdete na #foodporn fotkách lifestyleových blogerov. O hodnote gastronomického a estetického zážitku teda ani hovoriť nemusím. Jeden fresh melónový džús (bez plastovej slamky!) poprosím a ide sa na vec. Odporúčam si však vždy najskôr vyskúšať WiFi, aby ste si potom zbytočne nemíňali vlastné dáta.

No v neposlednom rade by som vyzdvihla coworkingy. Moje takmer každodenné útočisko. A práve v Canggu ich je hneď niekoľko. Tak ako pravý Slovák som si vytipovala ten zadarmo. Ale rozhodne som neľutovala. Matra coworking nájdete na treťom poschodí (čo ho činí jednou z najvyšších budov v Canggu vôbec) s výhľadom 360 vrátane oceánu. Ja osobne si ľubujem v priestorných a najmä presvetlených priestoroch, preto mi Matra spĺňala všetko. WiFi sa kupovala v balíčkoch ako konzumné – od 2 eur do cca 8 / deň. To znamená, že ste tie peniaze prejedli a prepili a ešte aj dostali Wifi. Good deal.

Trošku horší deal mali tie klasickejšie coworkingy, kde sa platí okolo 200 dolárov za mesiac. Pre ľudí s profitujúcimi biznismi znesiteľné, no mne osobne sa to zdalo priveľa, nakoľko som za ubytovanie platila takmer tak isto. Je pravda ale, že v týchto coworkingoch ste okrem stáleho vyhriateho miestečka získali aj komunitu nomádov s rôznymi biznismi. A čo je najlepšie na komunitách? Networking. Slovo dá slovo a viete sa spoznať nielen s novými priateľmi, ale aj s ľuďmi, ktorí vás dokážu profesijne posunúť. Konkrétne v Dojo a Outpost sa organizujú aj pravidelné eventy, ktorých väčšina našťastie nie je iba pre členov, a teda každý sa môže zúčastniť a vzdelávať.  Tieto prednášky sú venované rôznym témam, no predovšetkým sa týkajú rozvoja businessu, online podnikania, marketingu, grafického dizajnu a pod.

A keďže v mnohých prípadoch potrebuje klient ASAP vyriešiť požiadavku, neustále prítomný internet je jednoducho must-have. Tiež sa priznám, že sa občas stalo, že som si jednoducho prácu nezadelila dostatočne v predstihu a keďže deadline nepustí, už som si vyskúšala pracovať aj z veľmi bizarných miest ako paluba trajektu (a nie raz), letisko (ktoré mi slúžilo vtedy ako prechodné bydlisko), či bežne z hostela plného ľudí. Situácie, v ktorých máte na mále, aby vám nerupli nervy, ale keď sa inak nedá v danom okamihu, treba sa prispôsobiť a povedať si ,,challenge accepted“.

/ profesie

Ak sa pýtate, aké možné povolania vlastne spadajú pod digitálnych nomádov, načrtnem vám zopár z nich. V princípe ich vieme rozdeliť do 3 kategórií, a to váš vlastný online biznis, práca na diaľku a radíme sem aj povestných ,,freelancerov“.

Pri online biznise môžete klasicky predávať vlastné produkty cez webové stránky, alebo prostredníctvom portálov ako Amazon (dropshipping), predaj služieb, e-kníh, online kurzov, stránok fungujúcich na členstve, či samotných blogov.

Niektoré spoločnosti dnes už dovoľujú svojim zamestnancom pracovať na diaľku. Samozrejme, ak je vaša náplň práce závislá od diania v kancelárií, ďaleko asi nezájdete. Ale ak ste samostatná jednotka, poprípade sa dokážete s kolegami spojiť online a to stačí k želanému výsledku, mohli by ste sa radiť do kategórie ,,remote workers“. Na Slovensku nám však všetko príde o chvíľu neskôr, preto nehádžte ešte flintu do žita, ak si takýto spôsob práce váš šéf nevie predstaviť. Ak sa vám ale nechce čakať, môžete pozrieť stránky, na ktorých sa to pracovnými ponukami len tak hemží. A čo ak tam na vás čaká aj tá vaša?

>>> remote.com
>>> jobspresso.co
>>> angel.co/jobs
>>>  mnoho ďalších.

A tretia kategória sú už spomínaní freelanceri. A ktože to patrí do spoločenstva práce na voľnej nohe? Zväčša ľudia, ktorí svoje služby ponúkajú cez rôzne portály, či inými spôsobmi a nie sú pritom obmedzení svojou geografickou polohou.

>>> grafickí dizajnéri
>>> social media manažéri
>>> copywriteri
>>> prekladatelia
>>> spisovatelia
>>> programátori
>>> web developer
>>> app a softvér developeri
>>> SEO/PPC špecialisti
>>> fotografi / videomakeri
>>> virtuálni asistenti
>>>  mnoho ďalších.

Ak by ste sa ešte čokoľvek ďalšieho radi opýtali z oblasti digitálneho nomádstva, života na Bali, alebo k akejkoľvek téme z online marketingu & grafiky & webov, viete, kde nás kontaktovať. 🙂

Nikol Neštická
@nikol.ness